Vad då ”fantastisk film”?

Termen kommer från det franska begreppet Cinéma Fantastique och innefattar film som utmanar verklighetens gränser med hjälp av fantasins magiska kraft. Filmen har varit en fantasins vapendragare ända sedan 1896.

Att kunna återskapa verkligheten var till en början magiskt nog, men det dröjde inte länge förrän filmskapare började leka med mediet och tänja på gränserna för vad som kunde avbildas. Med filmens hjälp kom vi närmare den perfekta avbildningen av vår värld, samtidigt som vi kom ett grandiost språng närmare det overkliga och fantastiska.

En av de mest banbrytande filmmagikerna var naturligtvis fransosen och filmpionjären Georges Méliès. Det är inte för intet han har fått ge namn åt det pris vi och andra festivaler delar ut till de bästa fantastiska filmerna. Méliès både trickfilmade och drog in fantasieggande element i sitt filmskapande, som exempelvis i klassiskern Resan till månen som han gjorde redan 1902.

Ända sen filmmediets begynnelse är det främst inom genrefilm så som skräck, fantasy och sci-fi som man ständigt sprängt gränserna för vad som är möjligt. Fantastisk film kan vara storslagen filmkonst som Stanley Kubricks 2001 – Ett rymdäventyr och Fritz Langs klassiker Metropolis eller kommersiella kioskvältare som Harry Potter-filmerna. Inte sällan är de både och!

 

 

 


Kommentarer
1 kommentar till “Vad då ”fantastisk film”?”
Trackbacks
Se vad andra har sagt...
  1. [...] HemAnmäl din filmFantastiskt filmforumOm FFFAdressKontakta ossKontaktpersonerVad då ”fantastisk film”?Vilka är vi?Biografer / Ta sig till LundBloggPartnersEFFFFMelies [...]Lämna en kommentar