Vilka är vi?

 

Lars Diurlin-Styrelsemedlem

Doktorerar i Filmvetenskap vid Lunds Universitet och skriver en avhandling om konstnären och filmaren Peter Kylberg. Jag inledde mitt kulturarbete på allvar 2003 inom den nu djupt saknade Filmstudion där jag satt som intendent och ordförande under fyra år. År 2007 tillfrågades jag att bli festivalchef för FFF och genomförde här tre festivaler. En otroligt lärorik och värdefull tid! Flyttade sedan upp till Stockholm hösten 2009 för arbete på distributionsbolaget  Atlantic Film där jag arbetade med distribution, PR och inköp under ett år. Men doktorandtjänsten, FFF, och mina älskade trummor i mejeriets replokal lockade mig än dock tillbaka till Lund. Har även bland annat programsatt Popcorn Filmfestival i Stockholm 2008 och arrangerat Öresund Filmfestival 2005.
Mitt bästa FFF-minne är, paradoxalt nog, känslan av en avslutad festival och konstitueras av alla medarbetares samlade ansiktsuttryck när det så tydligt lyser igenom en stolthet över att vi alla genomfört något fantastiskt tillsammans.
-

Magnus Paulsson-Styrelsemedlem och grundare

FFF:s representant i European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF) – www.melies.orgTill vardags filmproducent på produktionsbolaget Solid Entertainment AB i Malmö – www.solidentertainment.se
Har producerat och samproducerat ett flertal reklamfilmer och musikvideos, samt dokumentärerna Desperately Seeking Seka (2002), John Howe – There And Back Again (2004) och långfilmerna Frostbiten (2006), Newsmakers (2009), Wake Wood (2011).
Mitt bästa FFF-minne: Hyllade Udo Kier genom att avsluta första upplagan av FFF 1995 endast iklädd banankjol och blå FN-basker!
-

Johan Barrander-Festivalchef och Styrelsemedlem

Fullblodsnörd; mer eller mindre uppväxt framför tv:n och i videobutiken. Har ingen regelrätt filmutbildning, varken praktisk eller teoretisk men har ett ett ohälsosamt intresse för film, serietidningar och TV-serier(och New York Knicks). Har tidigare drivit min egen DVD-butik(Mean Streets) i Malmö där jag bara sålde film jag själv gillade.
Mitt bästa FFF-minne: Dött lopp mellan Thriller-En grym film visningen och att få träffa en av mina barndomsidoler; Corey Feldman.

-

Christian Hallman-Styrelsemedlem

Arbetar som producent/regissör och utvecklar genrelångfilm- och dokumentärfilms projekt via sitt produktionsbolag Grindhouse Pictures. Han frilansar också som producent, produktionsledare och/eller 1st AD både på reklamfilm och långfilm. Christian är koordinator för Melies.org, den officiella websidan för den Europeiska Federationen för Fantastiska Filmfestivaler, där han också sitter med i styrelsen och arbetar med promotion av Europeisk genrefilm på ett internationellt plan. Christian har arbetat med Fantastisk Filmfestival, Lund sedan 1998 mestadels med programsättning, men även i flera andra funktioner så som koordinator av festivalen, med marknadsföring och promotion samt gästservice. De senaste åren har han främst fungerat som programrådgivare/programsättare och styrelseledamot.
Mitt bästa FFF-minne: När jag programsatte Donnie Darko på FFF, som första festival i Europa efter filmens visning i Cannes. Filmen vann publikpriset och blev det årets favoritfilm på Fantastisk Filmfestival – resten är historia som man brukar säga. Magnus och jag flög till LA för att ge priset till Richard Kelly och hans producent Sean McKittrick. En rolig detalj i denna historia är att vi bjöd in Drew Barrymore för att komma och representera filmen, och vid något tillfälle så sa vi att hon alltid kunde bo hemma hos mig… Drew kom aldrig till festivalen..
-

Emma Åkesdotter-Ronge-Styrelsemedlem

Jag har alltid haft ett stort filmintresse, troligen ärvt av min pappa som under min uppväxt var en närmast manisk amatörfilmare. Jag och mina klasskamrater brukade låna pappas videokamera och göra egna kortfilmer som vi klippte ihop med hjälp av två VHS-bandspelare, det var det roligaste jag visste! Att titta på film var också en favoritsysselsättning, jag och min äldre syster brukade låna filmer ur föräldrarnas stora samling och se i smyg efter fritids eftersom vi antog att de var barnförbjudna. Efter att ha smusslat en tid kände vi oss dock alltför skuldtyngda och erkände skamset att vi sett ”Dirty Dancing”, i våra ögon en porrfilm.

När jag var i den åldern förklarade jag för mina föräldrar att jag, när jag blev stor, skulle bli  författare, konstnär, regissör och skådespelerska. Jag visste precis hur jag skulle få ihop denna mångfacetterade karriär – jag skulle skriva böcker, illustrera dem, adaptera böckerna till filmmanus, regissera filmen och spela huvudrollen. När jag blev lite äldre insåg jag att planen vara ganska orealistisk, framförallt eftersom det visade sig att jag inte hade någon vidare talang för vare sig måleri eller skådespeleri, men –  intresset för film har bestått och efter studenten läste jag därför filmvetenskap följt av praktisk film och en masterutbildning med inriktning mot producentyrket (med en paus på mitten då jag jobbade i videobutik).
Jag har sedan 2009 jobbat i filmbranschen; först på Hepp film i Malmö och därefter på Anagram i Lund; med siktet inställt på att bli filmproducent.
Jag har varit aktiv i FFF sedan 2008 och styrelsemedlem sedan 2012. Jag har så många fantastiska minnen att det är omöjligt att bara välja ett – FFFarna är en fantastiskt gäng!
-

Maximillian Lestander-Styrelsemedlem

Kanske började allt någon gång för länge sedan med den rymdlegofilm jag gjorde som barn. Allt sedan dess har mitt intresse för film i allmänhet och science-fiction i synnerhet bara växt. Mestadels har jag därefter studerat. Tyska, Ryska, Latin och Grekiska på gymnasiet, Filmvetenskap, Sociologi, Historia, Freds- och Konfliktkunskap, Rysk Litteraturhistoria m.m. vid universitetet i Lund. Nu studerar jag på deltid och arbetar som betatestare av dataspel. Dessutom DJ:ar jag(synth/electro) ibland på klubbar i Malmö. Under mina fem år som aktiv medarbetare i fff har jag bl.a. varit biografansvarig, juryansvarig, chaufför, delprojektledare, styrelseledamot, skrivit filmtexter till katalogen och suttit med i film urvalsgrupperna för såväl kortfilm som långfilm.
Ett av mina bästa minnen från fff hittills är när jag fick det stora nöjet att samarbeta med musikern Steven Severin (från Siouxsie & the Banshees) i samband med fff:s visningar av klassisk skräckfilm på Glimmingehus i augusti 2009.
-

Anna Arnman-Styrelsemedlem

Anna Arnman är fil dr i filmvetenskap vid Lunds universitet, som disputerade 2005 med en avhandling om skräckfilm i allmänhet och Clive Barkers Hellraiser i synnerhet (Hellraiser – Om Clive Barkers film, Ellerströms, 2005). Hon arbetar för tillfället som universitetslektor vid Linnéuniversitetet samt med ett forskningsprojekt om monstret i fiktionen.  Arnman deltar även i en rad antologier då hon är tvärvetenskapligt orienterad och med utgångspunkt i filmmediet och filmvetenskapen rör hon sig mig fritt mellan olika konstnärliga uttrycksformer, men även mellan vetenskaper, som konstvetenskap, idéhistoria, sociologi, massmedie- och kommunikations- samt mer allmän kulturvetenskap. Hon har även varit så väl chef- som gästredaktör för den internationella tidskriften Film International (www.filmint.nu). Hon tillhör de akademiker som tagit universitetets tredje uppgift på allvar och har förmedlat sina forskningsresultat även utanför den akademiska världen genom att medverka i allt från TV, radio och tidningar, samt föreläst i en rad sammanhang.
-

Malin Svensson-Styrelsemedlem

Jag pluggade media och grafisk kommunikation på gymnasiet och tog efter det strökurser i tryckteknik samt psykologi på högskola och universitet. Har egentligen inga direkta anknytningar till filmvärlden annat än en oerhörd förkärlek till det skruvade och extraordinära. Jag har arbetat med olika kulturprojekt så länge jag kan minnas. Bland annat har jag varit drivande på Kulturhuset Wickmanska i Lund, främst som PR-ansvarig men också som delarrangör för olika ungdomsevenemang. Jag har också varit med och delarrangerat Möllevångsfestivalen i Malmö, producerat ett kortfilmsprogram till Seriefrämjandets seriefestival I Seriernas Värld, medverkat i performances som Back In Baby’s Arms och Undead in the Night via Lilith Preformance Studio. Mellan 2009 och 2010 satt jag även med i styrelsen för Ung Media Sverige där jag arbetade för att främja unga journalister och fotografer runt om i Sverige.På FFF hamnade jag första gången 2008 som besökare och föll pladask för fenomenet fantastisk film. Återkom således även 2009 som volontär och avancerade sedan till styrelsen 2010 då jag även satt med i kortfilmsgruppen och var volontäransvarig under själva festivalen.
Bästa FFF -minne: Jag är sen, som vanligt. Har väskor från dagens tiotusentals tidigare hållplatser. Blir ändå vänligt insläppt och kan smyga in i biomörkret där jag pustar ut till en magisk midnattssaga komplett med banditer, eldstrider, orientaliska skönheter och en annnan surrealistisk överdrivelse. Jag är hemma. Jag är på Fantastisk Filmfestival.
-

Afsaneh Larsson-Ordförande

Djurnörd, ordentusiast och filmvetare. Jag är något av en obotlig akademiker med förkärlek för filmvetenskap men har även studerat kringliggande ämnen som litteratur och medier, historia, kulturjournalistik och kreativt skrivande. Jag har även provat på den praktiska biten av filmstudierna och bland annat agerat scenograf och body double. Kombinerar gärna djurintresset med fäblessen för film i allmänhet och skräckfilm i synnerhet och skrev min kandidatuppsats om djurskräckisar, ett ämne jag hoppas få böka runt mer i. Magisteruppsatsen förväntas ägnas åt våldsskildringar i naturfilmer. Jag är synnerligen svag för filmer i vilka huvuden sprängs och ägnar på gränsen till vad som kan anses vara osunt mycket tid åt att titta på YouTube-klipp med marscherande alpackor, dansande papegojor och oavsiktligt bedårande katter.
Bästa FFF-minne: När jag utan några som helst förutfattade aningar gick och såg The Descent och kom ut ur salongen lagom darrig och alldeles bubbligt fånleende.
-

Kajsa Albertsdóttir-Styrelsemedlem

Jag är en stolt filmnörd som nu har varit en del av Lund Fantastisk Filmfestivals styrelse i ett år. De senaste åren har jag studerat film både praktiskt och teoretiskt på Lunds Universitet och Malmö Högskola. Jag har även praktiserat inom film och på olika sorters filmvisningar i Sverige. Jag valde bli aktiv i Lund fantastisk filmfestival för att kunna bidra till att kommande festivalbesökare ska få lika fantastiska upplevelser som jag har haft genom festivalen.
Att välja ett favoritögonblick från åren som festivalen har pågått är nästintill omöjligt. Om jag ska välja ett ögonblick från förra året, vilket är svårt nog, skulle det bli förhandsvisningen av Kick Ass på Kino. Det var ett fantastiskt sätt att slåss mot den kalla senvintern i Sverige. Salen var fylld med en publik som älskade fantastisk film och det kändes att det skulle bli ett fantastiskt och varmt år trots allt.
-

Martin Persson-Styrelsemedlem

Filmintresset startade under gymnasiet med Lunds studenters filmstudio som största inspirationskälla och medverkan i en del amatör film-, radio- och musikprojekt sprungna ur replokalen ”Lokalen”.
Väl hemma i Lund igen 1986 startade jag produktionsbolaget Apollon Bild & Film med min kompis Fredrik Boklund med siktet inställt först på musikvideos och reklamfilm. Detta drev vi framgångsrikt under tio år med flera utmärkelser i Sverige och utomlands.
1999 startade jag produktionsavdelningen på Tre Vänner och producerade jag min första långfilm; ”Det Okända” med dem. Filmen fick en Silver Melies i Luxemburg 2000 och då började min kontakt med FFF. Hos Tre Vänner producerade jag bland annat långfilmerna Steget Efter, 7 Miljonärer och TV-serierna Cleo och Poliser samt Mannen som log och Brandvägg med Rolf Lassgård som Kurt Wallander. Sedan 2005 är jag delägare, producent och vd på Anagram Produktion AB i Lund som producerar film, TV och liveföreställningar inom olika genrer. Här har jag bl a producerat filmerna Morgan Pålsson –Världsreporter, Fyra år till, Försvunnen, och Tv-serierna Gynekologen i Askim, Starke Man och HippHipp!.
Jag är med i de internationella producentnätverken EAVE och ACE och i och med det har jag samproducerat några internationella filmer; The Investigator, Forbidden Fruit, Lapland Odyssey, Magi i Luften, Happy End och De Gales Hus. Jag är med i styrelsen i Media Evolution samt deltar aktivt i Film & TV producenternas förening. I FFF har jag sedan flera år endast en konsulterande roll.
-

Celeste Sjölin-Styrelsesekreterare

Jag har studerat en massa olika saker, typ praktisk film, ljudteori, svenska, litteraturhistoria och sociologi. Utöver detta har jag rest runt en del, varit aupair och bartender och kan flytande svenska, norska, engelska, rätt bra tyska, och en del franska. Jag jobbar mest som översättare, klipper en del promofilmer och håller på och försöker skriva bok. Annars dansar jag lindyhop och vill mest sitta och sy små hattar.
FFF är fantastiskt, och ingenting mindre. Det är här de allra bästa människorna samlas för att se de allra bästa filmerna. Att gå med i festivalen (typ 2008) är antagligen det bästa jag har gjort. Jag älskar det på en nästan osund nivå, och har haft en mängd olika uppgifter inom festivalen.

-

Camilla Larsson-Styrelsemedlem

Camilla har ett 50 tal filmer bakom sig, allt från kortfilmer, konstfilmer och dokumentärer till på de senare åren, Wallander säsong två och biofilmen Kyss mig med premiär sommaren 2011.
Hon har arbetat främst som på produktionssidan för film och kultur projekt, men också testat på regis och fotografi. På sistone har hon arbetat som produktionsekonom, kontroller och linjeproducent. Hon har en examen som Kreativ Producent från K3 MAH, men två års filmvetenskap på Lunds Universitet i grunden. Sen vidareutbildad Produktionsledare för Film och Teater  i Ystad. De praktisk filmkuskaperna kommer från European Film Collage i Ebeltoft/Danmark.

-

Benny Lange-Vice ordförande och kassör

Benny Lange heter jag och jag har varit med i FFF sedan 2001. Jag har ingen bakgrund med film utan är systemutvecklare och kom med för att jag då för 10 år sedan var fri att se väldigt många filmer och uppmanades engagera mig då jag frågade så mycket om dem. De första åren arbetade jag med sponsring för att sedan gå med i kortfilmsgruppen vilken jag varit ansvarig för de senaste tre åren. Jag har också under alla år varit chaufför under festivalen och kört gäster till och från flygplatsen vilket ger ett fantastisk tillfälle till att prata med dem. Utöver det schemalägger jag alla chaufförer och våra gästvärdar samt koordinerar dem under festivalen ifall det behövs. Sedan två år sitter jag i styrelsen, blev vice ordförande i år, och har där ansvaret för ekonomin med löner och fakturor. Mitt roligaste minne är när en äldre distingerad gäst sätter sig i bilen och ber att bli körd till ”an erotic shop, to by some DVDs”! ”It’s for my producer, he collects them”. Mmm, just det…

 

Lämna en kommentar