Om FFF

Fantastisk film används vanligen som ett samlingsnamn för filmgenrer som science fiction, fantasy och skräckfilm. Men Fantastisk Filmfestival drar inte några snäva gränser för vad som visas på festivalen. Kort och gott handlar den fantastiska filmen, som ordets ursprung också antyder, om fantasi. Fantastisk Filmfestivals målsättning är att bidra till att vidga fantasins gränser och värna om fantasins egenvärde inom filmens område.

Den fantastiska filmen är populär bland biopubliken. Av de tjugo mest publikdragande filmerna någonsin på bio är alla utom en fantastiska filmer, t.ex. filmserierna The Lord of the Rings, Star Wars och Harry Potter. Men på Fantastisk Filmfestival visas också filmer av utmanande och kritikerrosade regissörer som t.ex. Peter Greenaway, Guy MaddinMichael WinterbottomBelá Tarr och Takashi Miike.

Sedan starten 1995 har närmare ett tusental filmer ifrån ett 40-tal länder visats på Fantastisk Filmfestival, såväl kortfilmer som långfilmer. Alla filmer som visas på FFF får sin officiella Sverigepremiär här. Fantastisk Filmfestival var t.ex. först i Sverige med att visa moderna klassiker som Face/Off, Donnie Darko, A Tale of Two Sisters, The Descent och Serenity.

Varje år sätter festivalen fokus på olika regissörer (exempelvis Shinya Tsukamoto, Peter Jackson, Terry Gilliam), intressanta filmländer (Australien, Japan, Spanien) och specifika teman (Fantastisk dokumentärfilm, Animerad film, Midnight Movie Madness, etc). Särskilt fokus riktas alltid dock mot den europeiska kontinenten som bidrar med minst 75 procent av festivalens filmer.

Fantastisk Filmfestival är med i European Fantastic Film Festivals Federation. Tillsammans  med EFFF anordnar Fantastisk Filmfestival Meliestävlingen, som är en av festivalens flera internationella tävlingsserier.

Kommentarer är inte tillåtna.