The Disappearance of Alice Creed

Ett gott tecken på att en debuterade regissör kan ha en lysande karriär framför sig, är självförtroende. J Blakesons kidnappningsthriller, hans första spelfilm, fullständigt strålar av detta. Med bara tre skådespelare och ett fåtal scenerier, bygger filmen in oss i en tät och paranoid värld där förtroende och svek står i centrum.
Vad som vid första anblick verkar vara en linjär historia där två kallhamrade skurkar brutalt kidnappar dottern till en rik affärsman, spinner snabbt ut i något avsevärt mer komplicerat. De tre karaktärerna börjar manipulera varandra, konspirerar och snart vet vi inte längre vart vi hamnar när rouletthjulet stannar. I rollen sokm Alice ser vi Gemma Aterton som vi under våren sett i både Clash of The Titans och The Prince of Persia.
Blakeson har förstått att en smart lågbudgetthriller spelar på publikens känslor och förväntningar, istället för att bygga ut absurda historier som snabbt faller ihop som korthus. För att klara av en sådan produktion krävs det som sagt självförtroende, men också fokus för att hålla allt samman. Blakeson visar stor skicklighet inom båda.
Joakim Sten
Lämna en kommentar