Strangers in a Strange Land: 50 Greek mystery & Fantastic Movies

Hur många grekiska scifi- noir- eller thrillerfilmer har du sett? Vet du något om grekisk fantasy? Vet du något alls om greklands mörka genredjungel? Vill du kanske veta (mer)?

Regissören och författaren Dimitris Panayiotatos har skapat en dokumentär om grekisk fantastisk film som tar upp 50 filmer mellan åren 1959 och 2009. Ända sen han var liten har han fascinerats av filmvärldens utbölingar och för första gången får nu omvärlden ta del av ett samlat potpurri av Greklands udda underbarn. För de finns! Alltifrån apolakyptiska dystopier via rekorderligt sleaze och konstärliga ambitioner till blodiga eller övernaturliga spektakel.

Även om Stranger in a Strange Land på många sätt liknar en vanlig filmdokumentär med intervjuer och filmklipp har den också en annan extraordinär sida. Fakta och fiktion blandas och formas till något av en detektivhistoria där Panayiotatos vandrar genom ett halvt sekel av den grekiska filmhistoriens kulvertar för att hitta och lyfta fram alla undanskuffade skatter. Detta tillsammans med fyra nördiga donnor (Miss Thriller, Miss Noir, Miss Sci-fi och Miss Fantasy) och en mystisk kvinna vid namn Angel. Kom med du också!

Afsaneh Larsson

Lämna en kommentar