Snowflake

Ibland händer det toppen-saker när man minst anar det! Programmet var helt klart, tiderna var satta och det sista skulle bara finslipas, trodde jag iallafall. Då hörde en festivalvän av sig med ett tips om en film och eftersom hon brukar ha bra smak så gav jag den en chans och herregud vad glad jag är att jag gjorde det!

Den filmen var den här, den tyska Snowflake eller Schneeflökchen som den heter på orginalspråk! Den mest uppfuckade tyska sagan sedan Bröderna Grimm som de själva kallar den och bättre beskrivning kan man nog inte ge den! Det här är så förbannat underhållande, smart, våldsamt och briljant att jag inte vet var jag ska ta vägen!
Det här är en film som det är bäst att veta så lite som möjligt om innan man ser den, men lite kort om handlingen: vi  får följa Tan och Javid som är på jakt efter deras familjs mördare i ett framtida anarkistiskt Berlin fyllt av ett fantastiskt karaktärsgalleri. Av en händelse hittar de ett manus som verkar handla om dem in i minsta detalj. De söker upp  manusförfattaren, en tandläkare med författarambitioner och sen brakar helvetet löst!

För guds skull missa inte den här fantastiska genre-coctailen!

Text: Johan Barrander

Lämna en kommentar