Centurion

Att bara nämna Neil Marshall borde vara tillräckligt för att locka FFF-publiken i hungriga horder. Han är trots allt mannen bakom Dog Soldiers och The Decent, två täta klaustrofobirullar som verkligen höll dig bunden till stolen.

Centurion är inget undantag. En romersk legion blir överfallen av en grupp rasade pikter under den romerska ockupationen av de brittiska öarna under 100-talet. Legionen blir utplånad och de sju överlevande måste ta sig tillbaka till tryggheten från djupt in i fiendeland. Det skotska höglandet de tvingas korsa, med dunkla dalar och öde heder, målas upp som suggestivt och hemsökt, som om själva landet vill sluka upp soldaterna. Det som kunde ha blivit en historisk actionkalkon, som exempelvis The Last Legion, blir i Marshalls händer, och tack vare skådespelaren Michael Fassbender, både blodig och obehagligt instängd. En intensiv, hårdnackad och engagerade överlevnadsfilm, som har mer gemensamt med Den sista färden än King Arthur.

I rollerna ser vi bl a Michael Fassbender som vi tidigare sett i 300, och som kommer spela Magneto i nya X-men filmen samt Dominic West som var McNulty i tv-serien The Wire.

Joakim Sten

Lämna en kommentar