Cameraman – The Life and Work of Jack Cardiff

En omsorgsfullt gjord dokumentär om den sedermera avlidne cinematografen Jack Cardiff, vars namn dyker upp i eftertexterna till många av de mest uppmärksammade filmerna genom filmhistorien. Med ett CV som spänner över så olika saker som The Prince and the Showgirl, The Red Shoes och Rambo II var Cardiff en av de absolut bästa Hollywood hade.

Han var en av de få fotografer som Marilyn Monroe alltid litade på till att få henne att se snygg ut på fotografier. Dokumentären påbörjades redan i 1998 och innehåller intervjuer med bland andra Martin Scorsese, Kirk Douglas och Lauren Bacall, för att inte tala om Cardiff själv som tråkigt nog gick bort i april månad förra året. Även om man inte redan är ett Cardiff-fan är filmen absolut värd en titt för att få höra hans självupplevda anekdoter om några av Hollywoods största stjärnor, exempelvis Audrey Hepburn och Errol Flynn.

Det här är en film för varje filmälskare med någon form av självrespekt, som ger en ovanlig insikt i filmindustrin och dess aktörer. Rekommenderas skarpt!

Lämna en kommentar