Babadook

En ensamstående mamma försöker förtvivlat hantera sin alltmer utåtagerande och monsterrädda son samtidigt som sorgen över hennes avlidne man gnager sönder henne inifrån. Plötsligt en dag ligger det en bilderbok i sonens rum. ”Boken om Mister Babadook”. De börjar läsa i den men när skräcken över innehållet kryper på och boken dräms igen är det redan försent.

Det bankar på dörren, allt fler oförklarliga saker händer och situationen för den lilla familjen ter sig snart ohållbart mörk. Babadook har nästlat sig in och årets absolut obehagligaste filmvarelse låter sig inte kastas ut hur som helst.

Slående scenografi, mäktiga skådespelarinsatser och gripande trovärdiga levnadsöden flätas samman med ett obehag som är ytterst få skräckfilmer förunnat i Jennifer Kents bländande debutfilm. Ytliga skrämseltekniker som ändå bara visar sig vara en ekorre som vält en blomkruka har här bytts ut mot skräck som skakar om ända in i hjärtat, får kalla kårar att löpa amok längs ryggraden och slutligen golvar dig totalt.

 

Lämna en kommentar