13 Assassins

För fans av fantastisk film behöver Takashi Miike ingen närmare presentation. Denna japanska regissör har jobbat i alla tänkbara genrer och varit otroligt produktiv. Alltid bidrar han med originalitet och en enorm kärlek till filmkonsten. Han har filmer som Audition, Ichi the Killer, Visitor Q och Sukiyaki Western Django på sitt samvete. Nu har Miike gjort sin kanske mognaste film. 13 Assassins är hans version av De sju samurajerna.

Den handlar om den ondskefulla lorden Naritsugu Matsudaira (Goro Inagaki) som sätter skräck i olika klaner i feodala Japan. Tolv samurajer går ihop för att mörda lorden under ledning av Shinzaemon Shimada (Koji Yakusho från Ålen). De får snart förstärkning från lite oväntat håll. Vad som följer är en episk historia full av våld, politiska intriger och förräderi. 13 Assassins har hyllats av kritiker världen över och Miike nominerades till guldlejonet på filmfestivalen i Venedig 2010.

Philip Naskret

Kommentarer
2 kommentarer till “13 Assassins”
  1. Adam skriver:

    Enda dagen på året jag önskar jag befann mig i Skåne!

  2. Björn skriver:

    Mycket bra film, men inte är det hans version av de 7 samurajerna inte, utan av Eiichi Kudos film från 1963 med samma namn.

Lämna en kommentar