Vikingaspecial!

Hammer of the Gods och kortfilmen Drakar och Demoner – Tronländaren (eller Trudvang – The Thronelander), två filmer som kommer att visas tillsammans den 29 september i en liten vikingaspecial mitt i vår fantastiska filmfestival. Jag själv har slagits mot vikingar, ätit med vikingar, dansat med vikingar, köpt saker som vikingarna kanske hade gjort själva (eller plundrat från människor så lyckligt lottade att de fick se vikingar), och jag har till och med skrikit ut som munk mot deras hedna blottörst, men de kunde inte stoppas och vi har som sagt glädjen att presentera en tvättäkta vikingaspecial.

Huvudfilmen Hammer of the Gods, som inte får misstas för en filmatisering av boken med samma namn som handlar om Led Zeppelin, verkar bli en högoktanig actionfilm med en massa svärd och blod från den skitiga vikingatiden år 871. Och oavsett om den faktiska hammaren är med i filmen eller inte så vet vi alla vad den referensen betyder och det verkar bli mycket blixtar. Vissa säger att den kanske inte ger en fullständigt historiskt korrekt bild av hur det faktiskt såg ut år 871 och det är ju tyvärr en svaghet som många av dessa historiska filmer har även om vi som medvetna biobesökare kan använda dessa filmer som en chans att bevisa för vår omgivning hur medvetna vi är. Så ta med era behornade hjälmar som kanske inte finns på riktigt och era mindre medvetna vänner till visningen av Hammer of the Gods och kortfilmen Drakar och Demoner – Tronländaren.

Jag har investerat mig själv i Tronländaren ända sen jag hörde talas om att den skulle göras för första gången och jag ser fram emot den hemskt mycket. För många år sen så gjordes det ju en annan kortfilm baserat på det svenska rollspelet Mutant – Undergångens arvtagare vid namn Kunskapens pris: balladen om den vilsne vandraren som egentligen mest var en enda lång musikvideo. Den blygsamma och vackra filmen, som handlar om en ensam robot som söker meningen med sin existens i ett postapokalyptiskt Sverige där han inte hör hemma, visade hur mycket bra saker som kan komma från klassiska, svenska rollspel om det bara görs med talang, vilja, och kärlek. Tronländaren, som i sin tur är baserad på det svenska rollspelet Drakar & Demoner i någon av dess former, kommer förhoppningsvis inte att svika oss den heller och efter att ha sett trailern så vet vi alla att den här filmen inte är en musikvideo utan en med dialog och allt vilket självklart gör den ännu mer intressant.

Drakar & Demoner är ett rollspel som har tagit mycket av sitt innehåll från sinnesbilden av nordisk mytologi och vikingatid som sett genom ett fantastiskt, trolskt filter inspirerat av John Bauer. Alvaro Tapia (som också gjorde framsidorna till de svenska utgåvorna av Harry Potter-böckerna) gav rollspelet sin personliga prägel genom sina stämningsfulla illustrationer och det är bilder som kommer följa med mig in på filmvisningen. En annan målande beskrivning av rollspelet som kommer att vara med mig då jag går in i biosalongen är den som stod i en recension i tidningen Fenix då den sen senaste formen av spelet lanserades med toppenbetyg som följd:

”Den råa och karga värld som utgör Drakar och Demoners kampanj är lika oförlåtande och regntung som förr och den mörka, men ändå skimrande sagostämningen är påtaglig genom hela spelet. Trudvang är skitiga karlar med rostiga bredsvärd som slåss i leran till tonerna av brölande stridslurar. Men Trudvang är också skogsnymfer som tvättar sig i spegelblanka skogstjärnar till tonerna av glömda trollvisor.”

Text: Arvid Nordwall

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply